EQUINE DENTAL SERVICES
Home
Waarom gebitsverzorging?
Leeftijd en gebitsverandering
Symptomen
De behandeling
De voordelen voor uw paard en u
Foto's
MM Foramen Free
Contact

 

Privacyverklaring

Waarom gebitsverzorging?

Het gebit van een paard is niet alleen van wezenlijk belang voor het paard zelf, ook U ondervindt de gevolgen van een goed of slecht onderhouden paardengebit.

De verzorging van het gebit bij een paard, is iets wat de laatste jaren een grote belangstelling heeft gekregen. Er wordt daarom ook wel eens, ten onrechte, over een modegril gesproken. Dit doordat, zegt men, het vroeger niet nodig was. Toen hadden de paarden geen problemen met het gebit.

De voeding is ook anders geworden. Vroeger kregen de paarden voornamelijk harde grassoorten te eten, zoals tarwe, haver en gerst. Hier moesten de paarden lang op kauwen om het verteerbaar te maken. Nu krijgen de meeste paarden een uitgebalanceerde voeding, die weliswaar voorziet in alle behoeften van het paard, maar veel te zacht is.

De paarden staan nu ook veel meer op stal en worden 2 of 3 maal per dag gevoerd, vroeger stonden de paarden veel meer in de wei waar ze dan continue aan het eten waren en zo'n 64.000 kauwbewegingen per dag maakten. De grassen die vroeger in het weiland stonden waren veel stugger dan de grassen tegenwoordig.

Deze factoren resulteren in het feit dat het gebit van een paard niet voldoende afschuurt/afslijt. De paardentanden groeien 2,5 tot 3,5 mm per jaar en slijten maximaal 2 mm per jaar. Hierdoor ontwikkelen zich scherpe punten en haken op de kiezen. Deze punten en haken komen veel voor bij paarden waarvan het gebit niet onderhouden wordt en kunnen het mondslijmvlies beschadigen wat ontstekingen tot gevolg kan hebben.

Gun uw paard een gezond gebit en profiteer van de voordelen van een goed onderhouden gebit.
U kunt, door een afspraak te maken, lang genieten van uw paard.