EQUINE DENTAL SERVICES
Home
Waarom gebitsverzorging?
Leeftijd en gebitsverandering
Symptomen
De behandeling
De voordelen voor uw paard en u
Foto's
MM Foramen Free
Contact

 

Privacyverklaring

Leeftijd en gebitsverandering

 

Om aan te tonen dat een gebit van een paard de eerste vijf levensjaren aan grote verandering onderhevig is een overzicht.

Snijtanden:
De eruptie van de snijtanden begint 6 dagen na de geboorte als de midden tanden (T1) zich ontwikkelen.
6 weken na de geboorte komen de tweede snijtanden tevoorschijn (T2) en na 6 maanden de derde snijtanden (T3)
Deze twaalf snijtanden worden gewisseld door blijvende tanden voor T1 op een leeftijd van 2,5 jaar, voor T2 op 3,5 jaar en voor T3 op 4,5 jaar.
De cups van deze tanden verdwijnen, voor de onderkaak op een leeftijd voor T1 6 jaar. T2 7 tot 8 jaar en T3 9 tot 10 jaar. Voor de bovenkaak T1 11 jaar, T2 12 jaar en T3 13 jaar.

Wolfstanden:
De wolfstanden (3) ontwikkelen zich op een leeftijd van 5 tot 9 maanden met daarbij vermeld dat 1 op de 10 paarden wolfstanden in de onderkaak ontwikkelen.

Hengstentanden:
De hengstentanden (HT) komen tot ontwikkeling in de onderkaak op een leeftijd van 4 tot 5 jaar en in de bovenkaak in de meeste gevallen 2 tot 8 maanden na de ontwikkeling in de onderkaak.

Kiezen:
Bij de geboorte heeft een veulen 12 kiezen (4) Deze worden vervangen door blijvende kiezen voor P1 op 2 jaar en acht maanden, voor P2 op 2 jaar en 10 maanden en voor P3 op een leeftijd 3 jaar en 10 maanden.
De eruptie van de blijvende kiezen (5) M1. M2, en M3 vindt plaats op een leeftijd van respectievelijk 1 jaar, 2,5 jaar en 4 jaar

Zoals U ziet verandert er veel in een paardenmond zonder dat U zich ervan bewust bent en is het belangrijk voor het welzijn van Uw paard om te weten dat alles gaat zoals het hoort te gaan.
Aarzelt U niet om bij twijfel of afwijkingen om contact op te nemen zodat ik U van advies kan dienen en eventuele problemen voor U op kan lossen.